Monday, 23 July 2012

Masak-masak Ramadhan..

  Assalamu'alaikum wbt buat para muslimin dan muslimat...sepohon doa dari Ummi semoga semuanya sentiasa sihat, semangat, ceria dalam menjalani 'ibadah puasa kali ini...pejam celik...in a blink of an eye..it's fourth day of Ramadhan...time is running and not jogging....mind you...rebutlah peluang untuk menampung 'ibadah kita...inilah masanya....sebulan dalam setahun...ya...sesungguhnya Allah Taala itu Maha Bijaksana...inilah bulan hikmah...lengthen your hands and find out all the hikmah in Ramadhan....takdapat tidak..inilah bulan ibadah disamping bulan untuk menjaga kesihatan...inilah peluang yang Allah Taala beri untuk kita semua...so...think about it.....jangan leka lagi...masa kita makin singkat....

Dalam meniti hari-hari Ramadhan..Ummi juga tak ketinggalan untuk memasak bersama anak-anak Ummi...especially dah dapat oven baru....anak-anak yang belikan untuk Ummi...hehe...alhamdulillah....

Ini ada beberapa resepi yang Ummi dan Adik masak, tak terkecuali Hubby pun turut memasak resepi sendiri...masyaAllah....banyaknya tukang masak...perang kuali jadinya....masak masaklah jugak yer....solah jangan leka......riuh....so delighted.....resepi Ramadhan ketiga....diberi nama...

Kalut membungkus melekit meja...ayah makan tidak bicara..pulut dikukus sedikit sahaja...berkuah durian enak rasanya....huhu


Sambai petai ikan bilis...adik makan macm nak nangis...hihi sini pun bolehh..kalau nak lebih sedapp...

Inilah resepi dari Universiti...ciptaan Adik...wah..sedap sekali...click here...

Masak lemak lobak putih...resepi Hubby apa pun bolehhh....pls click over here...


Alhamdulillah...resepinya senang saje...Ummi buat simple-simple jer....I bet anybody can do it...bagi sesiapa yang baru nak try..please.refer to the links yang Ummi dah pastekan as the above...ok....ini resepi Ummi and family....maybe it's as as simple as the word....:)...Baiklah...apapun yang kita lakukan hendaklah seikhlas hati....be as truely  through to the heart....InsyaAllah...dibulan Ramadhan yang baraqah ini..Ummi berharap dan berdoa agar kita diberi jalan yang terang...tanpa ada sedikit pun rasa tidak puas hati..diberi kesabaran dan semoga segalanya berjalan dengan lancar...buat anak-anak dan Hubby Ummi ucapkan terimakasih kerana menjadikan Ummi paling gembira dan penuh dengan kasih sayang buat mereka....semoga kita semua didalam peliharaan Allah dan sentiasa didalam limpahan kasih sayangNYA..amin....

Ummi rasa sampai di sini for a time being.....jumpa lagi in the next episode......

Jom kita pantun.....khusus buat anak-anak dan Hubby tercinta..

Berserah badan memulia merafak...
Hati menadah di bumbung Jannah...
Immarah Ramadhan sayugia sejenak..
Hayati 'ibadah menampung Sunnah..

Malam berawan rahmat ILLAHI...
Solat mengabdi seindah setanggi..
Dalam Ramadhan yang sesingkat ini...
Tingkat peribadi indah mewangi...

Salam Ramadhan... 

 Ummi manje