Saturday, 27 April 2013

Mutiara Gemerlap Dari Kalendar...


Pelam harum tumbuh sekata,
Suami turun minta selipar;
Assalamu'alaikum dibubuh cerita,
Ummi berpantun cerita kalendar.


ni lah kalendar nya....


** Doa Ketika Marah..
     Ya Allah..Aku berlindung kepada MU daripada syaitan yang terkutuk...Amin

** Sabar memiliki dua sisi, sisi yang satu adalah sabar..sisi yang lain adalah bersyukur kepada Allah.
     Ibnu Mas'ud

** "Orang yang suka berkata jujur akan mendapatkan 3 perkara, iaitu kepercayaan, cinta dan rasa hormat. "
     Sayidina Ali bin Abi Thalib

** Menyusuri susur itu mudah, namun menuju noktah itu pasti mendatangkan lelah.

** Niat adalah ukuran dalam menilai kebenaran sesuatu perbuatan, maka ketika niatnya benar menunjukkan 
     perbuatan itu benar, dan jika niatnya buruk menandakan perbuatan itu buruk.
     Imam An-Nawawi

** Melangkah itu mudah. Namun mencari arah itu yang terkadang payah. Mencari jalan itu mudah, namun
     memahami destinasi itu yang susah.


Begitulah secebis mutiara gemerlap yang Ummi petik dari Kalendar 2013 di rumah Ummi. Dapat sedikit sebanyak kita jadikan panduan dan penyuluh jalan...together we unite dalam masyarakat harmonis...
Dalam landasan yang betul, teregelincir sedikit tidak mengapa kerana jalannya yang licin bercenuram dan tiada pemegang yang kukuh...

Sekian entri Ummi yang tak sepertinya ini semoga apa yang baik kita jadikan contoh dan tauladan....doa Ummi semoga kita sekelian sentiasa di dalam limpahan kasih sayang Allah SWT....amin....salam manis sedikit sayang sebab yang banyak dah diberikan untuk orang tersayang....heee...sampai jumpa lagi ya insyaAllah....

p/s Jangan lupa singgah di Blog Jom Kita Berpantun, kita berpantun berair lagu..ya ^^


Assalamu'alaikum n luv from

Ummimanje

Thursday, 11 April 2013

Bekal Kasih Sayang....

Assalamu'alaikum..salam manis di hari Khamis yang gerimis.....sejuk dan dingin masih terasa dalam jiwa, semalam hujan mencurah turun....lantaran bumi pun disejukkan sebentar dengan rahmat kasih sayang Allah swt......

Kali ini, resepi dari Ummi, pasti di luar sana para pembaca yang sememangnya dah 'arif tentang cara-cara membuat sambal telur ini...senang aja ka.....simple and outstanding....actually ini adalah bekal untuk dibawa oleh anak bujang Ummi siAngah ke tempat kerja...as usual.....jimat itu economizing.....dok dengan ibu jimatla ye....kalau dok sendirian.....faham-faham je ye..... :D

Ni namanya bekal Kasih Sayang Ummi....haha, jom kita lihat apa yang ada....


Bawang besar ditumis-tumis...sampai agak garing...

Cili kering dibasuh digoreng sekejap  ditoskan...

Cili goreng dan bawang goreng tadi siap diblender sekali.....
siap ditumis....perrghh bau dia.


Mmmmm.....nampak sedap berselera....
sambal telug dengan ayam goreng berperap lada hitam dikk...

Nasi seperseorangan....

Dah siap di'pack' dalam bekas....

Bekal dah siap dah ...alhamdulillah syukur..

Baiklah......inilah resepi turun temurun famili Ummi, memang menjadi feberet kami sekeluarga.....dari toknya hingga ke cucunya......apakata kita cuba ya.......

Sampai di sini dulu entri Ummi kali ini buat tatapan pembaca budiman....alhamdulillah di kesempatan ini Ummi memohon jutaan ampun dan maaf selebat curahan hujan alam seandainya tulisan Ummi yang bercacat cela......yang terbaik datangnya dari Allah swt dan yang buruk adalah dari Ummi sendiri...

InsyaAllah kita berjumpa lagi ya...salam manis salam sayang dari Ummi buat anda sekelian.....

p/s Sudi-sudikanlah berpantun di blog JOM KITA BERPANTUN ya...do have a click  =D


Assalamu'alaikum n luv from

Ummimanje

Wednesday, 10 April 2013

Ketam-ketam Membalas Dendam......^^


Assalamu'alaikum wbt dan salam gerimis dalam kerinduan dari Ummi buat anda pembaca sekelian, berpohon doa Ummi tanamkan buat rakan-rakan outthere semoga kehidupan sentiasa ceria dan di dalam kasih sayang Allah swt.....amin. Memang sudah agak lama ya...it's been such a long long journey and time for me to update this blog of mine....apa tidaknya...Ummi kan punya satu lagi blog yang Ummi paling sayang....iaitu blog Jom Kita Berpantun....ahaha....orang kata kalau dah minat dengan sesuatu tu akan menjadi-jadi ketaksubannya...kan...kan.... ;)

Kali ini di waktu yang sedang dalam gerimis curahan hujan selebat deraian ini, Ummi lampirkan satu resepi bahagia....haha, resepi KETAM GORENG SAMBAL TERUJA....dari anak dara Ummi yang sorang tuu....jom kita lihat...... ;D


Bawang besar, bawang putih dan sedikit kari polei...daun kari daaa...ditumis-tumis sampai harum mewangi..


Bila dah sedikit garing campurkan satu sudu besar rempah daging....


Masukkan cili blended...kacau-kacau cari bau...hehe


Sedang mengambil masa untuk menggelegak...


Amek bau....mmm.....perrghhh...hihi


Haa...dah naik minyak dah tuu...bukan naik minyak cam kerbau tu...huhu


Dua ekor ketam terjun ke dalam kuah cili...


Kacau la apalagi....


Biarkan ketam masak di dalam kuah cili.....masukkan air si asam jawa....


Bila dah sebati menggelegak, masukkan bawang besar yang dihiris-hiris...


Sabar sikit lagi..tunggu masak betul-betul....aduh...aduh...


Abang-abang tengah mengetam......hehe......


Baiklah.....nilah resepi sendiri di hari Rabu tanpa suara....step by step, Ummi pasti ramai pembaca yang dah tahu ukuran bahan-bahan yang nak dimasak...main campak-campak jer...bak kata Chef Wan........last sekali nampak kan Abanglong dan sepupunya sedang mem'bedal' siketam-ketam tersebut...... Perrghhh...sedappp...dikkk, mana mak punyaa....

Oklah....sampai di sini dulu dari Ummi buat tatapan anda pembaca sekelian.....Rabu tanpa suara....yang kedengaran hanyalah suara guruh dan petir sabung-menyabung.....till nextime...pepohon kemaafan Ummi tanamkan andai bicara yang terumpil terasa janggal dan cacat....yang buruk adalah dari Ummi dan yang terbaik itu dari Allah swt......insyaAllah...bertemu di lain masa...... salam manis selebat hujan dariku
untukmu........ :D

p/s Jangan lupa sudi-sudikanlah berpantun di blog Jom Kita Berpantun ya.... :D

Assalamu'alaikum n luv from

Ummimanje