Wednesday, 22 May 2013

Cucur Badak Mana Sumbunya... ^^


Assalamu'alaikum wahai sahabat pembaca yang Ummi hormati, diharap semuanya sihat-sihat dan sentiasa ceria di samping keluarga tercinta.....kalau sebelum ini Ummi berkongsi cerita Kuih Cogkodok Pisang, maka kali ini nampak sama tapi bukan dia, haha,....Kuih Cucur Badak Mana Sumbunya....jom kita lihat.... ^^


Tengah mandi dan menyanyi dalam kuali...

Tunggu masa nak bertukar kaler....

Inilah kuih cucur badak di mana sumbunya...hehe

Nak sejukkan kenalah bedah dan belah....haha



Ya..inilah namanya Kuih Cucur Badak Mana Sumbunya versi Ummi daa....unikkan namanya....kuih ni memang feberet si Adik and Ummi sendiri dulu kini dan selamanya......it's not so difficult and yet it's so hard becos of the commitment and time to do it....but, demi famili, inilah minuman petang Ummi sekeluarga semalam tapi baru nak post kan malam ni...dah hampir 24 jam....Ummi pasti ramai ibu-ibu dan puan-puan di luar sana yang pandai dan biasa membuat kuih ini....sila tanya En Google ye....^^

Baiklah...sampai di sini dulu buat seketika....cukup sampai di sini sayang...bak kata penyanyi Malik Redwan di tahun lapan puluhan....lagu ni memang Ummi suka...^^,

InsyaAllah we'll meet again in the next episode...Salam manis teramat manis dari Ummi buat anda pembaca budiman.....


p/s Jangan lupa ya click Jom Kita Berpantun....


Assalamu'alaikum n luv from

Ummimanje

Thursday, 9 May 2013

Kuih Cucur Hati.....^^


Assalamu'alaikum to all readers of mine.....now i'm back.....Ummi nak speaking English,  
kali ini Ummi kembali untuk berkongsi entri Kuih Cucur Hati...and I'm pretty sure that everybody knows apa itu kuih cucur hati....haha, ni adalah panggilan versi Ummi sendiri...saja untuk menghiburkan hati....

Pagi tadi Ummi menggoreng cucur atau dipanggil cogkodok pisang atau pun cekodok or dengan bahasa bakunya jemput-jemput pisang buat sarapan pagi, sarapan yang ringkas dan sederhana.........pisang hasil tanaman Hubby Ummi sendiri..tangan yang sejuk takkan buah pisang merajuk....haha.....resepinya seperti biasalah....Ummi pasti ramai ibu, ummi dan mama-mama outthere yang selalu membuat cogkodok pisang ni...sedappp....jom kita tengok gambarnya....


Lihatlah cucur masih keputihan didalam kuali sedang menanti bertukar kala....

Selang beberapa minit dah pun slowly bertukar ke warna keemasan gitu...

Lagi nampak macam emas....

There you are...hasilnya...siap untuk dimakan...tiga digenggam  terus masuk mulut, ngappp....

Baikllah pembaca @sahabat Ummi yang happen to read my entri, ringkasnya entri Ummi kali ini...sampai jumpa lagi kalau nak cari resepi silakan tanya pada En Google ye.....salam manis salam sayang buat anda semua....


Makan cucur cekodok pisang,
Sambil dimakan seisi keluarga;
Takkan aur tersodok seludang,
Diambil bukan dinanti juga.



p/s Jangan lupa sudikanlah di'click'kan Blog Jom Kita Berpantun ya....^^,


Assalamu'alaikum n luv from

Ummimanje

Sunday, 5 May 2013

Memori PRU 13...^^


Assalamu'alaikum.....^^


Tak boleh dipisahkan...hehe

Pengundi-pengundi di Lembah Pantai pagi tadi...

Tenang dan aman...

Jari berkembar, berinai hitam....Ummi dah sudah...pagi tadi seawal jam 8 pagi Ummi bertolak ke Lembah Pantai bersama Hubby....mujur cuaca pagi sangat baik..alhamdulillah..wahh, ramainya pengundi-pengundi yang tak sabar dengan wajah gembira dan tenang beratur panjang mengikut saluran masing-masing untuk mengundi wajah pilihan,  Ummi tak sempat nak 'snap'kan gambar ketika berada di kawasan membuang undi...

Lepas mengundi Ummi bersama Hubby terus ke Taman Desa kawasan Seputeh, giliran untuk Hubby mengundi pula....alhamdulillah..semua sudah selesai tarikh 5hb Mei sudah bye bye....apapun kita mengharapkan yang terbaik buat negara kita Malaysia yang tercinta ini, Satu Malaysia satu bangsa satu rasa.....insyaAllah !

Sekian dari Ummi buat anda...sampai bertemu lagi ya...dengan izin Allah SWT....


p/s  Jom Kita Berpantun di blog Ummi, sudi-sudikanlahhh... ^^


Assalamu'alaikum n luv from

Ummimanje