Tuesday, 27 November 2012

Dah Cerah Mata....^^


Click.! Dah buka swiss.....^^ ( tengah kelebek header baru )

Assalamu'alaikum...nindiaa....punya dok repair blog...Ummi tak sedar masa berjalan begitu cepat...hujan tengah lebat sekarang nii..hujan rahmat, ALHAMDULILLAH HIRABBIL'AALAMIN..memang musim hujan sekarang ni....eventhough so..Ummi bersyukur sangat-sangat...dapat tidur nyenyak, tapi almost the whole family kena demam selsema...mula-nula Angah, siap dengan batuk sekali...pastu Adek..aduhai..kesiannya..dah nak balik kampus...lepas tu Along pulak demam dengan sakit tekak....then Ummi pulak yang kena..teruk jugak sebab kena penangan sakit kepala...ibarat menjunjung batu jemala atas kepala...tapi bukan kepala batu na...Ummi ni migrain sebenarnya...tapi ALHAMDULILLAH agak beroleh kesembuhan tapi belum sepenuhnya...INSYAALLAH, dengan izin ALLAH swt...DIA MAHA PENYEMBUH.....

Back to the main topic....apa macam dengan template blog Ummi yang terkini....design baru ni dengan suka dan jujurnya Ummi amek dari MADAM GOOGLE yang popular di kalangan bloggers anggun kita...huhu...bukan apa..untuk mengisi masa lapang Ummi..Ummi suka mencuba dan meng'new'kam benda-benda yang Ummi minat...dijangka dapat bertahan lama....alahai bahasa ibundaku...huhu...sampai lenguh tengkukla....punya memikiag dan memilih yang mana satu pilihan kalbu huhu..aduhh......

TAPI!  INGAT! Blog blog jugak la ya...mengadap pc tu...solat dan tuntutan badan dan nyawa kat dapur don't ever-ever neglect....mind you...

Kalau sebelum ni blog Ummi gelapppp jer...haha, pastu MERAH sangatla makngah...ish...ish..sampai terkebil-kebil mata Adik membacanya macam P Ramlee dalam citer Pendekar Bujang Lapok yang dekat jer mata kat kertas tapi tak nampak ape-ape.....haha...(Adik yang komen), now..blog Ummi yang masih dalam pemerhatian pemeriksa persendirian dah ada mentol lampu yang tak bernyala tapi ada pesona...kan dikk...yelaa, blog ni datang dari ilham dan taste orang lama remaja purba...yang minat dengan reka mereka..
Sapa lagiii...Ummi laa...( angkat bakui )

Harap beri komen yang sihat lagi menawan seandainya pembaca yang membaca blog Ummi ni...komen anda amatlahhhh dihargai....

Sampai di sini dahulu buat pertemuan kita di entri kali ini...andai bicaraku patah dan usang..harap di gilap disambung dengan selendang ampun dan maaf.....till next time..

Kalau teringin nak berpantun silalah ke gelanggang berpantun Ummi JOM KITA BERPANTUN...sila oo sila......di sana kita pulun ok....^^


Assalamu'alaikum n lv from

Ummimanje


Monday, 26 November 2012

Sahabat yang sebenar..


Untuk yang bernama SAHABAT...susah nak cari sahabat yang memahami yang menyayangi yang sanggup susah bersama macam keluarga...


1 Kesenangan hidupmu memperbanyakkan teman, tetapi pateri persahabatan yang setia adalah diwaktu menempuh kesukaran.

2 Pengubat jerih hidup manusia adalah dua, pertama; Iman kepada Allah, kedua; percaya kepada sahabat.

3 Bila orang telah merasa dirinya besar, dia lupa akan salahnya. Hanya sahabat yang setia yang sanggup membukakan matanya.

4 Teman yang paling baik ialah seseorang yang kita boleh duduk bersama di dalam buaian dan berbuai bersama tanpa berkata apa-apa pun dan kemudian berjalan pulang dgn perasaan bahawa itulah perbualan yang paling hebat yg pernah kita rasai.

5 Wahai sahabatku yang menderita kerana cinta, usahlah ditangisi kekasihmu yang telah pergi, hayunlah langkahmu ke mana sahaja yang kamu ingini demi mengubati hatimu yang luka, moga-moga kamu akan bertemu seseorang yang dapat mengisi hatimu, kelak pasti terubat jua dan hidupmu kembali ceria...

SAHABAT....

Bukan "1" tapi bejuta.....

Bukan untuk diguna tapi untuk dijaga......

Bukan untuk sementara tapi untuk selamanya.......

Bukan untuk dilupakan tapi untuk diingati........

Bukan untuk ditingalkan tapi untuk diingati........

Bukan hanya disini tapi dimana-mana.......

Bukan setakat ini tapi hingga ke hujung nyawa......

( Buat renungan permatahati Ummi...Along, Angah dan Adek..)


Assalamu'alaikum n luv from

Ummimanje

Betapa berat mata memandang...


YA ALLAH....lihatlah tubuh-tubuh yang bergelimpangan tidak mengira usia...tua dan muda...kecil dan dewasa...YA ALLAH...lihatlah betapa kejamnya perlakuan yang dilakukan puak syi'ah ke atas penduduk Islam di Syria....

Ketika kita sedang bersuka ria dan bergelak ketawa dengan keluarga so much so leading with comfortable life........sedang makan bermewah-mewah....INGATLAH.....saudara kita di sana...yang kebuluran..yang sedang bergelut dengan kekejaman...YA ALLAH......seandainya daku berada di tempat mereka....tiada ku sanggup untuk menghadapi situasi yang penuh tragedi.....cuba bayangkan...





Apa yang dah terjadi pada saudara kita di sana? Ya Allah.. ampuni daku, kerana apa yang dapat ku sumbangkan hanyalah doa. Jikalaulah ku dapat pergi kesana dan berjuang bersama mereka..
Ingatlah, umat Islam sedang dizalimi, dan doa hamba Allah yg dizalimi sentiasa diterima Allah. Percayalah pada janji Allah. Islam pasti akan menang. Masalahnya, siapa yang akan memperjuangkan Islam? Hendak tunggu siapa lagi untuk membantu agama kita? Mungkinkah orang itu diri kita? Ya! Berpeganglah dan peliharalah pada Al-Quran dan As-Sunnah.. Itu sahaja lah senjata kita.

Ambil iktibar...Wallahu'alam bissawab...


Assalamu'alaikum n lv from

Ummimanje

Friday, 23 November 2012

Lagi Bekal kasih...


Assalamu'alaikum...kembali kita dengan new entry....haa..semalam Ummi buatkan lagi kuih karipap pusing yang tak berapa pusing.... untuk Angah bawak bekal ke tempat keje....Ummi rajin semalam....yelaa...tak da apa nak buat....saja nak polish bakat memasak karipap yang dah lama Ummi tinggal-tinggalkan..bak kata pepatah lama, sayang isteri tinggal-tinggalkan...sayang anak tangan-tangankan..sayang kuih resepi disimpan-simpankan...huhu....kelakar jugak ye.

Tapi Hubby kata sedapp...memang favourite Hubby makan karipap..jenuh Ummi nak meng'karipap' kat dapur kecil Ummi...sensorang pulak tu....buah hati Ummi pun belum balik lagi...haa...tengahari ni Ummi nak pegi jemput Adik balik....alamak....riuhlah rumah Ummi jawabnya.....haha, nindiaa (cakap orang utagha naa..)  karipap yang Ummi buat....amacam.....





Resepinya takde kat sini...kalau nak jugak....sila click di sini ya....^^ ke'pusingan' karipap pusing Ummi taklah secantik dan seanggun resepinya....tapi enak dimakan walau rupa tak seberapa....kan...

Till next time..to all dear readers and friends.....rajin-rajinlah ke dapur...kerana kenyang perut sayang disebut....

Assalamu'alaikum n lv from

Ummimanje

Friday, 16 November 2012

Yang Baru.....^^

Tudiaaa...merah sangatla makngahh...!....huhu....

Assalamu'alaikum buat para pembaca yang budiman...yang sentiasa tersenyum dan sentiasa observed....^^
Kembali menemui anda semua.....WOW..!...Ummi dah ubah selera dari BIRU...ke MERAH....selera anak bujang.....hihi....apapun...Ummi harap para pembaca semua senang dan teruja dengan layout blog Ummi ini...Ummi  memang punya sifat seni...dan suka berkerya....testing dulu......kalau cantik di mata...baru lah nak kata puas hati atau pun idakk yer....to all readers....Ummi harap komen yang bernas dan constructive.....maklum laa...Ummi kan dah era senja....huhu.....janagn lupa tengok..baca dan komen yaa....^^

Kami bercakap bahasa bonda...
Cermin terlepas tergentel kaca..
Ummi berharap jasa anda...
Komen bernas sambil membaca....



Assalamu'alaikum n lv from

Ummimanje

Sunday, 11 November 2012

Sarapan Pagi Kuih Ketayap...




Batik sentung bersulam tangan...cantik bergulung di dalam pinggan...huhu

Lapagka...mai nak suap.....dikkk...!gulung dalam lemas...huhu
Assalamu'alaikum wbt.....apa khabar semua pagi ni......dah sarapanke belum.....haa....today Ummi dengan ringkasnya bersarapan dengan kuih ketayap aka kuih bergulung tersendiri.....simple and light.....rasanya dah lama jugak tak buat kuih ketayap aka kuih gulung nii....tetiba hati rasa terlonjak nak makan..so Ummi buatkan untuk sarapan dengan hubby...anak-anak actually taklah berapa gemar dengan kuih manis-manis nii...diorang lebih suka makan nasi lemak, roti telur or something yang pedas.....nasib baik diorang keje pagi.....jadi Ummi tak la susah sangat fikir hal ni....sebab diorang tahu dan taknak menyusahkan Ummi.....heee....apapun jomlah kita rasa kuih ketayap aka kuih bergulumg airtangan Ummi......^^

Resepinya senang ja....kalau nak jugak terpaksalah google kat internet sendiri naa.......maafnaa..Ummi nak cepat....kejar masa nak gi amek Adikkk.....sempat jugak Ummi postkan entri pendek buat para pembaca yang sudi menjenguk di blog Ummi....terima kasih ya......dikk...nak makan kuih ketayap tokwan dakkkk.....^^


Assalamu'alaikum n lv from

Ummimanje

Saturday, 10 November 2012

Pengantin Istimewa Raja Sehari...


Assalamu'alaikum wbt....dimasa kini, malam ini jari Ummi menari-nari....malam gerimis hatiku menangis kerana terkenang arwah ayahanda tersayang...rindu pasti mengukir di hati....tatkala Ummi demamke..tak sihatke.....pasti Ummi teringatkan arwah yang sememangnya amat penyayang....Ummi yang dah senja ni pun manja dengan ibu dan ayah...sepohon do'a buat ayahanda semoga rohmu sentiasa dicucuri rahmat Allah swt dan sentiasa tenang di sana.....amin.................

Bertemu kita kembali bersama entri istimewa dari Ummi dengan iringan doa' semoga semuanya berada dalam keadaan ceria...sihat wal'afiat....tenang dan sedang berehat-rehat bersama famili tersayang kat rumah..dan khusus buat anak-anak dan hubby Ummi tercinta.....bukan senang dan bukan mudah untuk kita berjumpa dengan orang yang punya kasih sayang sejati dan murni bak morning glory.....sedalam lautan dan seluas langit terbentang......bahasanya Ummi......aduh...walau dengan apa seadanya sanggup menerima pasangannya dengan hati yang redha dan ikhlas.....

Baru-baru ini Ummi ada menghadiri majlis perkahwinan saudara Ummi sebelah Hubby..sepupunya.....
yang tergolong dalam kaum hawa istimewa...namun beliau kelihatan seperti tiada apa-apa yang harus dikesalkan...semangatnya begitu kuat, kental dan tabah...lebih daripada limit kekuatan lahiriahnya sendiri...kerana disokong oleh semua sanak saudara....

Ummi memanggilnya dengan nama adik sebab terbiasa sejak dari Ummi bertemu dengannya waktu mula-mula Ummi berkahwin....terkenal dengan pangkat Makcik Kimahnya di kalangan anak-anak buahnya.....
Memang Ummi tabik dengan makcik Kimah ni sebabnya....semangat untuk berdikari dan perasaannya tak luntur dan gentar dengan keadaannya yang kekurangan..akibat kehilangan kaki sewaktu menghidapi penyakit kencing manis....Ummi difahamkan.

Memang majlis perkahwinan nya sungguh meriah dan glamour kerana dibantu oleh sanak saudara yang prihatin...makcik Kimah mendapat suami yang sungguh mulia hatinya...berkawan sejak sebelum peristiwa hilang kaki.....namun hubungan tetap diteruskan sehingga ke jinjang pelamin...makcik Kimah adalah anak bongsu dari empat orang adik beradik yang kesemuanya sudah berkahwin....alangkah gembiranya ibu dan ayah makck Kimah kerana tertunai sudah hasrat mereka untuk mengahwinkan anak gadis yang tersayang lagi kekurangan....anak kepada Pak Busu dan Mak Usu sebelah hubby..iaitu adik kepada arwah ibu mertuaku tercinta....Mak Usu sendiri pun tidak berapa sihat kerana sama mengidap kencing manis juga yang agak kritikal....namun dengan berkat do'a kami adik beradik termasuk Ummi sendiri....sentiasa berharap agar mereka berdua sentiasa di dalam peliharaan Allah swt....amin....mari kita lihat foto-foto perkahwinan makcik Kimah ( memang sejak kecik kami memanggilnya makcik Kimah ) yang sungguh anggun...sungguh menawan..

Mempelai istimewa sedang bersanding.....

Hubby sedang menepung tawar pengantin dua sejoli...

Saper tuuu...

Upacara akad nikah di masjid....sedang mendengar khutbah nikah...pengantin berkembar lain famili....

Sedang menanti diakad nikahkan....

Bonda pengantin perempuan...Mak Usu tersayang

Sudah bergelar suami isteri....

Makcik Kimah yang anggun tersayang...

Bersama keluarga sebelah pengantin perempun...

Bersama keluarga sebelah pengantin lelaki...


Pengantin istimewa anggun bersanding...

Santapan di raja sehari jerr,,,,....^^

Ni macam pernah tengok jer pasangan pengantin ni...hihi

Amacam....cantik kan.....apapun eloklah kita mengambil iktibar dari peristiwa ini.......sebenarnya ada ramai lagi pasangan pengantin yang istimewa yang selalu dipaparkan media massa.....bukan satu dan bukan dua pasangan tapi....ramai...yang Ummi jumpa baru empat pasang pengantin yang seumpama mereka...do'a dan harapan agar mereka kekal dan dipanjangkan jodoh dalam meniti kehidupan yang penuh cabaran.....amin...

So...jadilah diri kita ini orang yang sentiasa berada di zon keredhaan dan keikhlasan.....setiap yang kita redha maka Allah akan sentiasa meredhai setiap perkara dan perbuatan baik kita....berbaik hatilah.....

Sampai di sini dulu buat kali ini....insyaAllah till next time we shall meet again with another interesting entry from Ummi....as usual before Ummi tutup buku....mohon mahap na.....if ada yang terguris hati dan terkalih bahasa,,,,semoga diri kita semua diredhai Allah dan menjadi ibu dan bapa yang terbaik buat anak-anak kita....amin.......^^


Assalamu'alaikum n lv from

Ummimanje

Thursday, 8 November 2012

Kek Alunan Kasih Bukan Ombak Rindu....^^


Assalamu'alaikum....to all readers yang Ummi bangga dan hurmati selalu..and to syg ummi....Adek....yang mungkin sedang online dan baca blog Ummi....jangan marahhh naa....Ummi baked a cake.....whatever it was....sedapppp.....rupanya pun leh tahannn....tapi tak mengapa....Ummi tunggu Adek balik....resepi special tengah menunggu....mu......huhu....Adek tu tengah lapar tuu...Ummi tahu...yelaa..by today Adek should be home with her family...but tuntutan class....compulsory kenelah Adek attend....replacement for next week....until this Monday....then Ummi dengan Angah will go and fetch you my sayang....just have a little patience in between your armpit...ok dekkk....here's the photo of the cake.....jiwang gituuu...

Beralunan rindu Ummi pada Adek yang manja.....

Amacam dekkkk....ok dakk

Cari punya cari resepi...at last Ummi dapat resepi yang ini...mm...very interesting and very demanding..so to speak.......

Resepi ni Ummi ambil dari Cik Sue...Jiran Sebelah...kalau nakkan resepi yang lebih jelas.....please la click kat Jiran Sebelah tu...anyway thank you ya......for the resepi...Ummi kongsi dengan anak-anak Ummi and with all readers.......ok...^^

Sampai di sini dululah ya...Ummi pun tengah sakit kepala tapi dek kerana teruja dengan blog Ummi...Ummi relakan jari terus menari...amboi....bahasaku.....^^....insyaAllah till next time kita pasti akan berjumpa kembali dengan entri yang lain pula...ok.......jika ada sebarang kata yang terkalih harapkan kemaafan dari para pembaca sekelian.....

Buat sayang Ummi kat Bangi sana....Adekk....we shall see you on this coming Monday.....please take care of yourself dear....Ummi loves you always......muahh


Assalamu'alaikum n luv from

Ummimanje


Wednesday, 7 November 2012

Bekal Kasih..


Assalamu'alaikum wbt....kembali kita bertemu di kotak entri.....as usual dengan doa' dan harapan semoga para ibu dan bapa yang anggun dan penuh semangat agar sentiasa ceria, sihat wal'afiat dan sentiasa dimurahkan rezeki oleh Allah swt.....tak lupa juga buat famili Ummi ynag sentiasa Ummi sayangi....aminn...

Sekuntum mawar dicuit dipetik...
Jambangan seri bersemi murni..
Tersenyum lebar sedikit cantik...
Dengan entri Ummi terkini...^^,


Semalam Ummi terfikir apakah resepi kali ini untuk Angah bawa pegi keje sebagai bekal....as usual..the persuasion is always there....dia nak jimat katanya....yela...Ummi masakkan nasi ayam kasih bersemi....hehe......macam-macam nama Ummi ni....hubby cakap sedappp walau tak secantik rupa tapi ada style dan gaya....kalau tak percaya sila la bace..ok

Blurnya gambar...huhu

Ayam Panggang dicarik-carik...

Kuah cili dengan soupnya...

Siappp....bekal...huhu

Maafla....photonya tak berapa satisfactory......sebab Adek snapped guna handset tok-tok dulu dulu punya... huhu.....jangan maghah naa....nasi ayam ni sedap dan santai untuk dimakan bersama keluarga....mudah dibuat....sebab tidak menggunakan variety lauk....just ayam...dan boleh dipelbagaikan resepinya mengikut citarasa dan kepandaian sendiri...I bet most of you all know how to cook the 'Nasi Ayam' out there....
Ummi bukanlah chef tapi bolehlah nak jadi kebanggaan hubby dan anak-anak....kan..^^

Apapun..Ummi puashati sebab masak sendiri untuk hubby dan anak-anak Ummi.....dah jadi fulltime housewife dan ibu yang gebu kat rumah...mestilah rajin masuk dapur..jadi KO..(Kitchen Officer la..)..

Oklah....anak Ummi pun dah bawak bekal Nasi Ayam Kasih Bersemi...makan bersama kawan baik kat ofis....alhamdulillah.....sampai di sini dulu ya...Ummi berbicara di teratak yang tak sepertinya ini...teratak senja tapi penuh pesona....:D...insyaAllah kita bertemu lagi dan Ummi harap to all readers yang happen to dropby...sila-silalah beri komen positif and constructive ya...Ummi hargai sangat-sangat......terimakasih.

Cukup sampai di sini sayang..( lagu Malek Redwan ...my favourite )....^^


Assalamu'alaikum n lv from

Ummimanje

Monday, 5 November 2012

Tangan ku genggam tidak ku Lepas....


Assalamu'alaikum wbt....kepada semua readers...Ummi ucapkan selamat pagi Selasa....dengan iringan doa' ikhlas semoga semuanya sihat-sihat dan ceria-ceria....buat para ibu, mama, umi dan tak lupa juga para ayah, bapa, daddy, abah, dan apa saja panggilan..dengan peramahnya dan dengan senyuman yang sedikit cantik tapi besar hati..Ummi...Ummi berterimakasih yang berhelai-helai daun kerana blogwalking ke teratak Ummi yang tak sepertinya ini.......terimakasih semuanya.....^^,

Kembali bercerita tentang hal ank-anak...walaupun dah besar panjang...sejak dari newborn babies...hinggalah lebih besar dan tinggi dari kita...masih lagi menjadi kemanjaan buat ibu ayah....bermanjalah dengan mereka while their breaths are still strong....

Ummi bukannya apa...cuma Ummi nak mengingatkan kepada anak-anak especially anak-anak Ummi (Alhamdulillah manja pait bak kata orang utagha )...sayangilah parents anda dan jangan ingat bahawa jika anda dah besar panjang tinggi lampai dari mereka...tak perlu lagi nk bermanja macam budak kecik....mereka juga nak bermanja dengan anak-anak...bagi Ummi pula....kemanjaan anak-anak dan bermanja dengan anak-anak adalah merupakan satu hal yang sungguh indah....lainlah kalau bermanja dengan hubby....hehe.....gurau-gurau Ummi di pagi hari....tapi janganlah manja sampai tak bekerja.....you get what i mean.....^^.....


Kali ini entri Ummi ringkas ja......dalam dunia ini...permata yang terindah bagi ibubapa adalah anak-anak...begitu jua bagi mereka....hak milik abadi sukar dicari ganti.....oklah....cukup sampai di sini sayang (lagu Malik Redwan...huhu)...sampai bertemu kembali di lain entri.....dengan post yang mencuit hati....Ummi pun tak dapat nak update blog Ummi selalu sebab tuntutan dapur dan tanggungjawab dok menunggu...semoga readers senang hati.membacanya........andaikata ada yang terkalih bahasa....pohon kemaafan jari menyusun...bak hamba rakyat memohon ampun......sampai jumpa lagi....insyaAllah.....^^



Assalamu'alaikum n luv from

Ummimanje

Thursday, 1 November 2012

Kasih Ibu....

Assalamu'alaikum wbt....selamat bertemu kembali....rasanya Ummi dah agak lama juga tak update blog Ummi ni...dek so busy updating blog yang lain dan busy attending functions.....eversince raya 'Aidil Adha yang baru saja berlalu....ketika itu Ummi and family balik kampung Hubby di Melaka...sebab sis in law buat korban lembu....meriahnya kami sekeluarga.....tapi dalam hati Ummi memang teringatkan bonda Ummi kat kampung.....Hubby dan ank-anak punya cuti tak panjang...so we all had to celebrate raya kat kampung Hubby.....tapi manakan sama dengan beraya bersama bonda tercinta......

Kesiannya Ummi melihat anak bujang Ummi yang no dua....si Angah yang manja no dua.tu....pagi Subuh tadi Ummi bangun terlihat beliau jaga dari tidur...yang mana selalunya balug liat...bak kata orang Utara....susah nak bangun...Ummi yang selalu kejutkan....Angah mengerang kesakitan dengan wajah yang mengerut berkerut...as if something very painful....rupa-rupanya....bahu Angah sakit...tersilap urat....maybe tidur silap bantal or something....malam tadi elok ja...pegi swimming bersama Alongnya dan sepupu-sepupunya... aduhhh...Ummi memanglaa...kalau anak Ummi sakitke....or in trouble ke...akan rasa something so sad...and so worry....naluri ibu memang bergetar kuat dalam dada.....nun yang sorang lagi buah hati Ummi yang still study...siAdek...rindu dengan suaranya yang bising....Ya Allah....sembuhkanlah kesakitan anakku Ya Allah.....lindungilah anakku dari kesakitan dan kepayahan....Ummi terus buka google dan cari petua bonda dalam internet.....memang banyak petua berguna dalamnya.....halia yang ditumbuk bersama sedikit garam....kemudian Ummi sapukan di belakang tempat yang sakit.....now Angah is sleeping soundly because semalamam dia tak tidur....kesian Ummi melihatkan wajah Angah.....

InsyaAllah....dengan izinNYA pasti sembuh....bangun dari tidur Ummi bawa jumpa doktor panel kat tempat kerja....actually Angah kerja pagi minggu ni..tapi Ummi nasihatkan Angah agar consult the doctor....amek EL...sebab macamna nak drive nanti..tangan dan bahu sakit....sayang...Ummi doa'kan dirimu sembuh dengan segera.....ya....insyaAllah....

Baiklah...to all readers yang Ummi kagum and hurmati...yang anggun menawan dan kacak rupawan...
semoga kita semua di dalam limpahan kasih sayang Allah swt dan dibukakan pintu rezeki buat kita semua dengan seluas-luasnya...amin...sampai jumpa lagi ya.....insyaAllah...


The Apple Of My Eye...Angah...

Assalamu'alaikum and lv from..

Ummimanje