Friday, 25 May 2012

A Good Recital and The Best For All.......

Assalamu'alaikum wbt...salam manis tersenyum jer dari ummi buat semua....mari kita semua fokus pada membaca Al Quran....kerana banyakk sangat fadhilat yang kita perolehi.....itulah ubat jiwa......


۞ Surah Al-Fatihah dapat memadam kemurkaan Allah SWT.
۞ Surah Yasin dapat menghilangkan rasa dahaga atau kehausan pada hari Kiamat.
۞ Surah Dukhan dapat membantu kita ketika menghadapi ujian Allah SWT pada hari kiamat.
۞ Surah Al-Waqi’ah dapat melindungi kita daripada ditimpa kesusahan atau fakir.
۞ Surah Al-Mulk dapat meringankan azab di dalam kubur.
۞ Surah Al-Kauthar dapat merelaikan segala perbalahan.
۞ Surah Al-Kafirun dapat menghalang kita daripada menjadi kafir ketika menghadapi kematian.
۞ Surah Al-Ikhlas dapat melindungi kita daripada menjadi golongan munafiq.
۞ Surah Al-Falq dapat menghapuskan perasaan hasad dengki.
۞ Surah An-Nas dapat melindungi kita daripada ditimpa penyakit was-was.

Seterusnya, bagi menangani Syaitan Durjana, dikatakan juga:-

۞ Ketika anda membawa AL-QURAN, respon syaitan ialah biasa saja, tengok je...
۞ Ketika anda membukanya, syaitan mula curiga.
۞ Ketika anda membacanya, syaitan mula gelisah.
۞ Ketika anda memahaminya, dia mula kejang.
۞ Ketika anda mengamalkan AL-QURAN, dalam kehidupan setiap hari, dia stroke....Teruskan membaca AL-QURAN dan mengamalkannya agar syaitan terus stroke.
۞ Ketika anda ingin menyebarkan pesanan ini, syaitan pun mencegahnya.
۞ Syaitan kata, 'JANGAN SEBARKANNYA, KERANA IA TIDAK PENTING LANGSUNG..

Wassalam.....mari kita renungkan.....

Tuesday, 15 May 2012

Persepsi Yang Indah...

Assalamu'alaikum wbt buat semua yang dihurmati.....senyum manis dari Ummi....



Kenanga setawar payah bersemi...
Tiada gemalai pelita api...
Bunga mawar hadiah Ummi...
Tanda bernilai cinta abadi..

 To my mum so far and yet so near n and to all ibu, mak, bonda, mama, ummi di dunia ini ...Selamat hari bonda dan terimakasih tak terhingga kerana melahirkan anakanda ke duniaNYA....365 hari adalah hari untuk mak dan ibu-ibu semua....I am a mother too..of three...semuga Allah SWT memberkati kita semua....amin...ucapan takder salahnya...sebagai satu tanda penghargaan yang terhingga dari seorang anak buat seorang ibunya....sungguh...setiap hari adalah untuk ibu...namun setiap hari mungkin kita terlepas pandang dan mungkin kita terlupa untuk membuatkan ibu merasa dihargai....Hari Ibu adalah untuk mengingatkan sianak bahawa jangan kita lupa untuk mengucapkan terimakasih dan membuat beliau bahagia walau sekadar satu senyuman ikhlas, pelukan, ucapan terimakasih dan etc...please remember that we will realise that love is blind eversince our mum starts loving us before seeing our face...before we come into HIS world....so BE CAREFULL....!

Memang benar sebenarnya.. menyambut hari-hari seperti Hari Ibu mahupun Hari Bapa ni boleh membawa kita kepada kerosakan akidah.. TETAPI, perlulah kita membuat kawalan dan awasi. kita ni bak kata orang tu, Iman sehalus debu dumuka bumi Allah s.w.t.. dan jauh lagi nak dibandingkan dengan Iman walau dari para sahabat Nabi Junjungan Muhammad s.a.w. "Iman kita sekarang jangan kata sikit, walau sebutir debu pun masih jauh dari perbandingan para sahabat Nabi (Muhammad s.a.w).." - petikan kata2 dari seorang tokoh ugama.
Jadi.. memang betul lah, sambutan Hari Ibu itu merosakan akidah? hmmm..tepuk dada tanya selera. bagaimana kita menyambutnya dan bagaimana pulak kita membuat persepsi terhadap sambutan hari tersebut. jauhkan minda dari kuasa negatif.. lapangkan dada, tanya pada diri dan akal sendiri, Salah atau Tidak bagi kita menyambut Hari Ibu bersama insan tercinta ini? ..atau harus kita sambutnya setahun sekali dengan memberi penuh penghargaan kepada si ibu dan berterusan untuk setiap detik dan saat selagi hayat dikandung badan..?
Sebagai manusia, kita diberi akal dan fikiran untuk membezakan mana yang dilarang, terlarang dan melarang. jika tujuan kita adalah untuk kebaikan, rasanya tak salah untuk kita memberi penghormatan kepada Ibu mahupuan Bapa, tetapi sekali lagi teman ingin ingatkan.. cara, persepsi atau pandangan diri kita terhadap sambutan yang ingin kita lakukan itu haruslah JELAS.. bukan sembarangan, semberono atau cincai. yang baik itu datangnya dari DIA yang Esa.. yang buruk itu semata2 ujud dari diri kita sebagai hambaNYA yang senantiasa kerdil lagi hina ini...

Wallahua'lam~

My Story.....^^

Assalamu'alaikum wbt to all, semoga dilimpahi cahaya kasih sayang Allah swt sentiasa amin....
Salam hurmat dan salam manis dari Ummi.....

Yesterday was my beautiful day...yelaa...Ummi buat karipap inti kentang buat ank-anak Ummi dan hubby...
nak dijadikan cerita...the fillings tuu Ummi buat before morning...tetiba...gas dah all out...so...had to wait for the next day...because kedai pun dah closed for it was almost 10.30pm....Aduhai...manje Ummi yang sorang tuu...walaupun dah besar panjang namun manjenyer tak ubah sejak kecik..maklimlahh...she's the only daughter in the house...:)..
 Inilah picture kuih karipap yang Ummi dah buat....it looked and tasted so delicious...tak caye cubelahhh....
I bet almost all of you know how to make the karipap...which is even better than mine....mungkin..heee...
Recipenya Ummi review kat amek sini yer..



Just been fried...mmm..dap nyer....

nak cuba...TRY ler...hehe

Satu besar satu kecik...satu rasa...sama bentuk...saiz len len...
 Karipap Ummi buat banyak...purposely...because Si Angah nk bawak bekal kat tempat keje....bolehhlahh..
Bakat terpendam dari Ummi buat family, and for your info...si adik tak makan nasi...asyik menikmati karipap ! Sedap karipap nii..rangup sangat...Why not you have it try....try the recipe....kalau kat sini leh tengok jerr...
maaf yerr...heee...

Adikkkkk!....karipaps ready......!

Sunday, 6 May 2012

Cahaya Mutiara...

Bismillahirrahmannirrahim....

Ketahuilah olehmu...

Jika kau merasa lelah dan tak berdaya dari usaha yang sepertinya sia-sia..
Allah SWT tahu betapa keras engkau sudah berusaha.

Ketika kau sudah menangis sekian lama dan hatimu masih terasa pedih..
Allah SWT sudah menghitung airmatamu.

Jika kau pikir bahwa hidupmu sedang menunggu sesuatu dan waktu serasa berlalu begitu saja...
Allah SWT sedang menunggu bersama denganmu.

Ketika kau merasa sendirian dan teman-temanmu terlalu sibuk untuk
menelepon...
Allah SWT selalu berada disampingmu.

Ketika kau pikir bahwa kau sudah mencoba segalanya dan tidak tahu hendak berbuat apa lagi...
Allah SWT punya jawabannya.

Ketika segala sesuatu menjadi tidak masuk akal dan kau merasa tertekan...
Allah SWT dapat menenangkanmu.

Jika tiba-tiba kau dapat melihat jejak-jejak harapan...
Allah SWT sedang berbisik kepadamu.

Ketika segala sesuatu berjalan lancar dan kau merasa ingin mengucap syukur...
Allah SWT telah memberkatimu.

Ketika sesuatu yang indah terjadi dan kau dipenuhi ketakjuban...
Allah SWT telah tersenyum padamu.

Ketika kau memiliki tujuan untuk dipenuhi dan mimpi untuk digenapi...
Allah SWT sudah membuka matamu dan memanggilmu dengan namamu.

Ingat bahwa dimanapun kau atau kemanapun kau menghadap...
Allah SWT TAHU... .....

Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda,
Sampaikanlah pesanku biarpun satu ayat.. 


Indahnya Menjadi Seorang Muslimah...



Kaum feminis ada yang bersungut susah untuk menjadi wanita ISLAM, lihat saja peraturan dibawah ini :

1. Wanita auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki.
2. Wanita perlu meminta izin dari suaminya apabila mau keluar rumah tetapi tidak sebaliknya.
3. Wanita saksinya kurang berbanding lelaki.
4. Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki.
5. Wanita perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.
6. Wanita wajib taat kpd suaminya tetapi suami tak perlu taat pd isterinya.
7. talak terletak di tgn suami dan bukan isteri.
8. Wanita kurang dlm beribadat karena masalah haid dan nifas yg tak ada pada lelaki.

That's why...
Pernahkah kita lihat sebaliknya (kenyataannya)??

Benda yg mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat yang teraman dan terbaik. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar terserak bukan?

Itulah bandingannya dengan seorang wanita. Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita?

Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk isteri dan anak-anak.

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala makhluk, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid.

Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita ini: Isterinya, ibunya, anak perempuannya dan saudara perempuannya.

Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini: Suaminya, ayahnya, anak lelakinya dan saudara lelakinya.

Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana mana pintu Syurga yang disukainya cukup dengan 4 syarat saja : Sembahyang 5 waktu, puasa di bulan Ramadhan, taat suaminya dan menjaga kehormatannya.

Seorangg lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

MasyaALLAH ... demikian sayangnya ALLAH pada wanita .... kan?

Ummi mendoakan semoga anak-anak Ummi menjadi muslimah yang diredhai Allah swt dalam kesempurnaan iman....amin...

Just A glance..

Assalamu'alaikum wbt....

When you speak do you speak beautiful words/phrases that touches someone's heart, reaches their very soul and brings out the best in them? Do your words make a positive impact and make them productive and pro-active? Are your words encouraging and powerful? Look around you....

Ku mudah lupa...