Sunday, 16 December 2012

Pawn Stars, The Pickers dan Kings Of Restoration..


Assalamu'alaikum, selamat bertemu kembali, kali ini ada difference dalam entri Ummi...Ummi bercakap tentang rancangan tv yang Ummi dan famili paling minat untuk menonton...

Rancangan ini sesuai untuk ditonton oleh semua peringkat usia..yang berbentuk documentary..full of infos....

Setiap kali bila hubby balik dari kerja pasti Ummi dan Hubby tak lepaskan peluang..terus grab remote control....aduh..sampai kadang-kadang berebut nak tengok rancangan sendiri..tapi Ummi always follow what Hubby likes to watch...ada baiknya....perkara yang kita tak tahu..akan jadi lebih peka...betul tak..?
Ummi banyak kali juga menonton ketiga-tiga dokumentari ala realiti tv ini di Saluran Sejarah (History Channel). Pawn Stars adalah mengenai sebuah kedai pajak gadai di Las Vegas, terdiri dari 3 generasi, patriarch Richard 'Old Man' Harrison, anaknya Rick Harrison, dan cucunya, Corey "Big Hoss" Harrison bersama Austin "Chumlee" Russell. iaitu teman childhood cucunya, kerap menerima kunjungan pelbagai manusia yang mahu membeli dan menjual barangan kepada mereka. Tapi plotnya tentulah kerap kepada yang menjual. Bila ada saja barang-barang yang menarik dijual, maka mereka akan bercerita serba sedikit tentang sejarah barang yang dijual. Daripada set periuk api latihan, mainan, keris, kereta, motosikal dan bermacam-macam lagi. Kalau mereka tidak pasti tentang keaslian dan harga barang yang dijual oleh pengunjung, maka mereka akan memanggil pakar-pakar untuk menilai barangan itu.The Pickers pula dokumentari tentang dua orang pengutip barang-barang antik iatu Mark Wolfe dan Frank Fritz yang merantau keseluruh Amerika Syarikat bagi mendapatkan barang-barang antik seperti papan tanda, mainan, kain pemidang dan sebagainya. Dan setiap kali mereka mendapatkan sesuatu (biasanya barangan itu bukan dalam keadaan baik), mereka akan bercerita sedikit tentang sejarah barangan itu, kemudian tawar menawar dengan penjualnya. Biasanya barangan itu ditemui di gudang-gudang, terbiar begitu sahaja.


Manakala Kings Of Restoration pula, mengenai seorang pembaik pulih barang-barang lama menjadi seperti as good as new, Rick Dale bersama anak lelakinya Tyler dan anak tirinya Brettly yang menjadi tulang belakang filem documentari ini memiliki sebuah bengkel yang membaik pulih barangan lama menjadi hampir-hampir ke rupa bentuk asal, dengan sedaya upaya mengekalkan alat ganti asal. Barangan yang dibaik pulih termasuklah kereta golf, basikal roda tiga, papan tanda, peti minuman dan sebagainya. Sama juga seperti dua dokumentari di atas, bila mereka nak membaiki sesuatu peralatan itu, mereka akan bercakap sedikit tentang sejarahnya.

Dan istimewanya, ada 3 episod khas yang menggabungkan ketiga-tiga siri ini.

Ummi bercakap tentang ketiga-tiga siri ini kerana Ummi tertarik dengan idea mereka untuk melihat sejarah dari kaca mata yang berbeza. Meskipun adakalanya beberapa adegan didalam dokumentari ini seperti dibuat-buat untuk meninggalkan kesan dramatik, namun Ummi tetap rasa ianya sesuatu yang menarik dan berlainan untuk ditonton.

Alangkah baiknya jika penerbitan dokumentari di Malaysia juga mengorak langkah ke arah ini. Bukan Ummi mengatakan dokumentari kita tidak bagus. Dokumentari kita juga bagus dan sudah bertaraf dunia, kerap diputarkan di National Geographic, Discovery Channel malahan History Channel. Tetapi sudah tiba masanya dokumentari ala realiti tv ini turut menjadi pilihan stesen tv kita. Masyarakat kita tidak kurang uniknya. Tidak perlu meniru mereka, asalkan ada idea baru untuk mengenengahkan sejarah dan budaya masyarakat kita.

Contohnya dokumentari meneroka pasar barang lama seperti di Lorong Kulit, Pulau Pinang atau di mana-mana saja di Malaysia yang mempunyai pasar sebegini. Ini boleh jadi ruang untuk memperkenalkan kembali sejarah kita dalam bentuk yang lebih menyeronokkan. Sekadar cadangan.

Pendek kata, kita tidak boleh terlalu stereotaip, dan tidak pula perlu terlalu meniru. Cuma perlu kreatif, inovatif dan berfikir di luar kotak.

Oklah....kadang-kadang kita kenela juga tengok rancangan yang berbentuk informasi dari melihat cerita-cerita berbentuk fantasi dan imaginasi yang kadang kala mampu merosakkan minda kita terutamanya anak-anak....Deep down inside my heart...macamna, ok dak...

Till nextime ye....insyaAllah....sampai jumpa lagi.....salam hurmat...^^


Assalamu'alaikum n luv from

Ummimanje


No comments:

Post a Comment