Friday 5 July 2013

Sambal Nangnas (Nenas) Nostalgia Ayahanda.... ^^


Assalamu'alaikum kembali lagi bersama Ummi menemui pembaca sekelian...how I do hope time flips back to the olden days......everybody do so, provided that the memories were the sweetest in the arms of our beloved ones.......

Kali ini Ummi nak share sedikit info resepi nostalgia Ummi which still lingering in my mind and until now Ummi sentiasa tidakkan lupa untuk mebuat resepi ini, bila teringat sahaja wajah dia yang tersayang iaitu arwah ayahanda Ummi yang telah 'pergi' mengadap Illahi tujuh tahun yang lalu tapi masih saja terasa baru....resepi ini adalah feveret beliau, pasti lidah ini akan terasa the finger licking good of the Sambal Nangnas (like the way arwah  menyebut, maklumla orang tua-tuakannnn... ) atau Sambal Nenas...^^

Jom kita tengok resepinya....mudah sahaja...


Nenas racik yang di masukkan ke dalam cili bertumis....huhu....

Dah siap....whoops, beu dia fulamak.....mengancam habis... ^^



Method untuk direnung..... ^^
Jangan renung aje, try buat ok, mudah sangat....

1 biji nenas setengah masak
1 senduk cili kisar
1 biji bawang besar dihiris-hiris
Tak perlu bawang putih..
Sekeping asam keping/glugor ( Tak perlu lebih sebab nenas dah ada rasa masam dan manis )
sedikit garam...agak-agakla
1 sudu besar gula untuk me'neuralise'kan kemasaman nenas tadi.

Mudahnya....tumis bawang sampai garing kemudian tumis cili, as usual you all buat sambal tumis.
Tumis biar naik beu dia...(cakap orang utagha, since Ummi pun orang Kedah..) Masukkan asam keping.
Lepas tu masukkan nenas yang dah siap dibuang kulit dan diracik halus macam nak buat sambal macang tu...
Gaul dan kacau sebati sampai masak laa.....campakkkan garam dan gula ke dalam cili dan nenas tadi...rasa di lidah sedap ke tak...bertepatan dengan rasa sendiri takkk.....
Kacau and kacau tapi jangan sampai hangus....separuh kering ja ya....
Dah siap, angkat dan ready untuk disaji.....bersama nasi hidangan tengahari...


Haa...begitulah cara-cara membuat Sambal Nangnas (Nenas) Nostalgia Ayahanda kegemaran arwah ayahanda Ummi..resepi ini adalah olahan Ummi sendiri.  Mungkin ada orang yang belum berjumpa dengan resepi sebegini, tapi why not have a try......^^


Pangkal tunas sederet lada,
Dihari malam memetik melati;
Sambal Nangnas feveret ayahanda,
Memori bersulam dibalik hati.


p/s Jom Kita Berpantun... Jangan lupa ya ^^


Assalamu'alaikun n luv from

Ummimanje

2 comments:

  1. heheee...sambal nenas ni sedap..kalau mak sy buat gerenti sy akan ratah2 jee..hahaa..tp yg best bila ayah pun tgk ko makan apa tu..sambal nenas..bak sikit..hhihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang membuka selera....sebab nenas tu masam dan manis...:)

      Delete