Saturday, 9 November 2013

Masak lemak Cili Berapi Berasap Kasih......



Assalamu'alaikum and beautiful and sweet greetings especially to all my gorgeous friends outthere and to all but not least to all the beautiful mamas....how are you all today, specially doa dari Ummi yang sayup kejauhan agar semuanya beroleh kesejahteraan dalam kasih sayang Allah SWT, amiin.

And to the most handsome men over yonder, beautiful doa for you all too.....Salam Ma'al Hijrah titisan senyum buat anda semua......^^

Today special recepi , actually the common one....Ummi nak share dengan anda semua, Ummi rasa tentu semua dah biasa dengan masakan masak lemak ayam....menu tengahari Ummi dan famili right at this moment, dipanggillah dengan nama Masak Lemak Cili Berapi Berasap Kasih......tudiaa punya dok panggei.... (loghat utagha pula ya.....haha)

Resepi ni actually favourite famili Ummi especially anak Ummi yang sulung tu...Abanglong, memang dia suka sangat dengan masakan ini....Adik pun tiru ja......Ummi depa pula suka makan kari ayam, maklum la orang Utagha mariii... ^^,


And now dearest friends, once and for all, let's share the kasih recepi yang ringkas ini ya.....^^




Satu ekor ayam dikerat lapan...kalau kecik sangat nanti kena ambik banyak kali..... ^^
Siap dibasuh bersih dan selawat Rasulullah...Ambil keberkatan.....
Satu batang serai...
Lengkuas agak-agak....kalau banyak nanti pahit dan kelat....
Halia sinci..(seinci na)
Bawang merah 2 - 3 ulas....Ummi tak letak bawang putih...
Serai diketuk-ketuk, halia dan lengkuas dihiris-hiris finely,
Bawang merah dimayang-mayang....Make sure that cleanliness takes place...
Hygene is very very important.....right..
Santan sebiji kelapa.....ada kemencar dan santan pekatnya....




Santan kemencar atau dipanggil juga dengan nama saba ( santan yang diperah kali kedua...) dah dimasukkan ke dalam periuk untuk kecutkan ayam bersama bahan ketuk, mayang dan hiris, ada faham, ( stail cakap Ustaz Iraqi Abdullah ), hehe, agak-agaklah ye.....mama-mama kat luar tu mesti pandai masakkan....^^  Biarkan mendidih cantik sambil ditimbuk-timbuk kuahnya dengan senduk, bukan tumbuk ya...




At last, santan pekat dituangkan ke dalam periuk ayam tadi...masukkan serai sebatang wangi semerbak.....timbuk-timbuk kuahnya jangan biarkan terbalik uban ( naik minyak bak cakap oghang utagha....), then masukkan bahan sampingan optional bagi yang suka kentangka, lobak merahka, atau biarkan ayamnya sahaja, biarkan sehingga pekat sedikit....apa yang terlupa dikkk, garamlaaa Ummi.....no..no....no ajimoto....banyak disadvantagenya....kata si Adik...

Ahah.....dah pun siap ye.....ghau...ghau bau dia.......^__^, En Hubby pun suka makan masak lemak cili api, tapi kalau beliau yang masak, dengan pekatnya dengan pedasnya, aduh, bukan berasap kasih lagi dah, berasap telinga-telinga, hehe......orang Melaka la kann... ^__^

Baiklahhh...cukup sampai di sini dulu ya insyaAllah dengan izin Allah SWT Ummi pasti akan kembali menemui tuan puan dan adik-adik yang comel lagi manja tu kat luar sana ya.....salam teramat sayang jutaan selasih buat anda semua......sambil membaca sambil mendengar alunan gemalai nada lagu nostalgia P.Ramlee ya....^__^



Kerdas seranting tiadalah rangap;
Berapi kuali berderap selasih;
Pedas berdesing punyalah sedap,
Resepi Cili Berapi Berasap Kasih.



p/s  Sila oo sila berpantun di teratak Ummi yang lagi satu ya....^^,



Assalamu'alaikum n luv from

Ummimanje

3 comments:

  1. aduh nampak menyelerakan ..nyum nyum umi

    ReplyDelete
  2. Hahaha....ya, sudah semestinya Acik, Ummi rasa Acik pun boleh masak...yaka... Tq Acik singgah sini ya ^^

    ReplyDelete