Monday, 9 September 2013

Tirai Hati......^^


Assalamu'alaikum dan salam manis to all my beautiful and gorgeous friends out there, adik-adik yang cun, kakak-kakak yang anggun dan jejaka tampan pria hebat....this time Ummi ketengahkan entri yang bertajuk Tirai Hati...hehe....roti jala daa...or rather roti tirai ataupun singlet P.Ramlee yang macam cerita Bujang Lapok tu.....

Bercakap tentang roti jala ni, Ummi sure mesti ramai yang tahu bagaimana nak menjala, dan resepinya paling mudah....provided that it has to go with the curry, kari dagingka kari ayamka....ada orang suka cecah dengan sambal...itu lagi mengancam.....ye tak.. ^^

Ummi memang suka berlenguh-lenguh untuk menjala roti kat dapur...yela kann, kena korban berdiri sambil menjalanyaa....terpulang kepada bancuhan tepung, kalau banyak lamala pula and vice versa.....tapi
kalau dah suka tak usah kira laa....kenala buat juga, especially loving Hubby dan anak-anak, diorang suka sangat makan roti jala....kenyang katanya, kadang-kadang Ummi jadikan bekal untuk anak yang no dua tu, siAngah, nak bawa bekal ke ofis makan dengan kawan-kawan....meriah sungguh....... ^^

Resepinya simple je, too simple...kalau nak tahu click kat Madam ni...the truth is that and not to say that Ummi ni pandai sangat dak laa kann, tapi Ummi menjala pun ikut resepi sendiri sebab dah banyak kali buat.....skil tu adala sikit-sikit..... ^^

Haa, kalau tak ada acuan roti jala. gunalah bahan-bahan terbuang yang bersih...tau dakk pembaca sekelian botol mineral yang kecik tu boleh ja digunakan untuk membuat acuan roti jala, Ummi tak terfikir pula, tengah search internet lalu terjumpa En Blogger Budiman ni....


Apa macam....let's try okay... ^^,



Macam jala la..... ^^,

Menggulung jala.....

Dah siap tiga....siap masuk dalam bekas....

Sedikit-sedikit lama-lama jadilaa......

Ni kan namanya kari ayam sudah mariii.....hihi, sedap tauu  ^^,


Haa...leganya, ...pantun sikit naa... ^^


Sepeti rambai sudah dipesan,
Ikan keli bertulang reput;
Roti tirai juadah warisan,
Makan sekali kenyang di perut.

Murai merpati di pohon selasih,
Tangkainya mati sudah terseret;
Tirai hati bermohon kasih,
Tirainya roti juadah feberet.



Baik..baik..Ummi mohon diri dulu ya, insyaAllah episod yang lain pula pasti Ummi akan kembali.....mohon maaf andai ada kesilapan tuturkata dari Ummi yang kurang sedap.....ya

p/s Sudi-sudikan lah berpantun di blog berpantun Ummi ya... ^^,


Assalamu'alaikum n luv from
Ummimanje

19 comments:

  1. bunda pernah cuba menjala tapi tak menjadi...mcm bedak sejuk adalah..bintik2... huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ummi pun macam tu juga mula-mula menjala, tapi sekarang bolehla...bancuhan kena pekat sikit..., insyaAllah menjadi.. ^^

      Delete
  2. wahh..sedap roti jala.last sy buat roti jala dgn mak masa raya 5 taun lepas kot nk raya...buat roti jala sampai demam...hahhaaaa

    ReplyDelete
  3. Yaka, mana tak demamnya, sekilo tepung kalau dibancuh kena berdiri menjala sampai kurang-kurang sejam, kadang-kadang sekilo tak cukup...kalau 2 kilo, waduh, patah kaki kak Ummi..hehe

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Hihi.....lapaq ya cekk....mai makan... :)

      Delete
  5. Laaa....roti jala rupanya. Ingatkan apa tadi.
    ( kelakarlah Ummi ni )
    Anyway tirai hati Ummi itu memang nampak sedap especially kuah karinya looks yummy. Pandai Ummi memasak :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lynn, roti jala tu dipanggil
      Roti tirai, tirai hati tu simbolik Ummi dalam tajuk, kan Ummi ni suka berkias, macam kt blog pantun Ummi tu...roti kirai pun ia juga...pandai cikit ja... ^^,

      Delete
    2. Lynn mesti lgi pndai masak... :D

      Delete
  6. roti jala memang faveret tp xpernah buat..hehe
    tak pandai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amanina, roti jala memang mengenyangkan tapi nak buat tu renyah sikit lenguh perut betis, tapi berbaloi... Tq singgah ya. :)

      Delete
  7. Salam kak Ummi, nampak sedap je roti jala. Siap ada pantun lagi. Pertama kali Nor makan roti jala masa baru pindah kerja semenanjung. Kat sarawak bila cakap roti jala, dia warna coklat dan rangup. Kat sini dia warna kuning, lembut dan ada cecah :).

    p/s Nor ada balas komen kak Ummi di blog Nor mengenai header. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam Nor dear, kak Ummi memang suka menjala walau lengub berdiri sebab anak-anak suka...tq sebab Nor dh komen fasal header tu...instaAllah looking forward to it...:)

      Delete


  8. Tq sudi bertanya yer.. Select text kod html tu dkt blog pastu ctrl+c untuk copy right click disable atas sebab tertentu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq Ahmad for your assistance...it's all done... :)

      Delete
  9. Make sure copy all code dari awl center hingga abis dapatkan widget. Paste dkt html dan save.. Sepatut nye xde errror sbb sy pun guna gak kalo,error sy punye pun x kan kuar gak..

    ReplyDelete
  10. mamaD kata roti kirai... dia org kedah la katakan walau peranakn Johor..hilang nahunya sebab dah lama tinggalkan negeri kelahiran., sy tetap dgn roti jala..mak sy org perak.., apa pon memang jadi juadah kegemaran kami anak beranak..

    ReplyDelete
  11. Lie, sebenarnya boleh ja panggil roti jala, roti tirai atau roti kirai...apa pun boleh kann, yang penting renyah(susah) dibuat sedap dan kenyang dimakan....betul tak Lie...anyway terimaksih banyak kak Ummi ucapkan kerana menjadi tetamu istimewa kak Ummi...susah juga kalau masa terhad nk manage dua blogs....:)

    ReplyDelete